Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Sixto rodriguez: Το ‘’διαμάντι’’ του περιθωρίου

Με αφορμή της βράβευσης με Όσκαρ του ντοκυμαντέρ ‘’ Looking For Sugarman’’  ήρθε στο προσκήνιο ένας άγνωστος έως τότε στο ευρύ κοινό τραγουδοποιός, ο S. Rodriguez.  Τα τεκτενόμενα σχετικά με την ανακάλυψη του αλλά και με τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και  μεταδίδουν ένα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο μήνυμα για  την εποχή.


Ο Rodriguez, Αμερικανός πολίτης, μεξικανικής καταγωγής, υπήρξε στιχουργός κ μουσικός  τις δεκαετίες  του 60 κ 70.  Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κυκλοφορεί το ''Coming From Reality''  με κομμάτια που σήμερα θεωρούνται αριστουργήματα μουσικά κ στιχουργικά. Ωστόσο, την περίοδο που κυκλοφόρησε η δουλειά του πούλησε ελάχιστα, κ ο ίδιος δεν ήταν ποτέ στην επικαιρότητα κ δεν σταμάτησε να εξασκεί το επάγγελμα του οικοδόμου έως κ  πρόσφατα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 τον ανακάλυψαν στην Ν.Αφρική όπου άρχισε να γίνεται αρκετά
δημοφιλής, έως ότου έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που του χάρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Μια αναγνώριση ωστόσο που τον άφησε ολοσδιόλου αδιάφορο, (φήμες λένε ότι κοιμόταν την ώρα της απονομής)  δεν τον έκανε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του (συνεχίζει να μην έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο, κινητό, τηλεόραση κ αρνείται να μετακομίσει από την βιομηχανική περιοχή του Ντιτρόϊντ).

Η ιστορία της ‘’ανακάλυψης’’ του έχει διττό ενδιαφέρον.  Αρχικά, αποδεικνύει για άλλη μια φορά περίτρανα την απόλυτα ελεγχόμενη βιομηχανοποίηση της τέχνης κ κατ’επέκταση την  κατευθυνόμενη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Πως είναι δυνατόν στον αιώνα της τεχνολογίας κ της ενημέρωσης να αποσιωπούνται καλλιτέχνες κ παράλληλα να ειδωλοποιούνται άλλοι, ίσης ή κ μικρότερης αξίας? Πως είναι δυνατόν στον αιώνα της ευημερίας (για τον δυτικό κόσμο)  κ της ελεύθερης έκφρασης να επικρατεί τέτοια απολυταρχία κ η παντοκρατορία των media να δημιουργεί είδωλα καλλιτεχνικά, κ να διαμορφώνει γούστα κ συνειδήσεις?

Η περίπτωση του Ροντρίγκεζ,  όχι τόσο η ανακάλυψη του αλλά η στάση ζωής του ύστερα από αυτήν, είναι μήνυμα πιο επίκαιρο από πότε: ζούμε σε μια εποχή αποεπένδυσης των αξιών, κοινωνικής ανασφάλειας, όπου η τρομοκρατία των media για την οικονομική ύφεση μας συντροφεύει αδιάλλειπτα κ συμβάλλει στην πολιτιστική κ πνευματική μας χρεωκοπία.  Γιατί εκεί έγκειται  η πραγματική χρεωκοπία.  Καλλιτέχνες που με τη στάση τους δείχνουν τον τρόπο να αντισταθούμε στην  ύφεση των βασικών αξιών της ζωής πάνω από όλα, είναι πολύτιμοι κ τους ευχαριστούμε.

                                                         Ήρα Βατουσιάδου

                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου